Marjatta Päivärinne-Malinen<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mitä haluan selvittää?

 

Etätyön tavoitteena on suunnitella, miten saadaan lisättyä projektityötaitoja kehittäviä osia koulutusohjelmaopintojen ammatillisiin opintoihin digitaalisen viestinnän yo-ryhmän toisen vuoden  vuorovaikutteiset www-palvelut kokonaisuuden opetukseen.

 

Datanomiopiskelijoilla on ensimmäisenä vuonna tutkinnon yhteisissä ammatillisissa opinnoissa projektityökurssi  ja lisäksi he osallistuvat tietojärjestelmäprojektiin. Tavoitteena on ollut se, että he sen jälkeen käyttäisivät oppimiaan projektityötaitoja myöhemmissä projekteissaan ja opinnäytetyötä tehdessään. Tähän mennessä saadut kokemukset kuitenkin osoittavat, että projektityötaitoja ei sittenkään ole sisäistetty ja oppilaat eivät luontaisesti käytä projektityötaitoja etätöissään ja opinnoissaan. He eivät  itsenäisesti kirjoita suunnitelmia, tee aikatauluja, seuraa työnsä edistymistä ja kirjoita raportteja työn edistymisestä.

 

Mikä on tulos/tuotos?

 

Suunnittelen ensi syksyn digitaalisen viestinnän verkkopalvelujen opetukseen projektin tai projekteja. Tavoitteena on suunnitella sellainen kurssitoteutus, joka lisäisi opiskelijoiden opiskelumotivaatiota ja antaisi heille uusia esimerkkejä ja kokemuksia projektiluontoisesta työskentelystä.

 

Keitä ”projektiin” osallistuu?

 

Teen yksin tämän kurssin etätyön mutta toivon, että opettajien yhteistyö lisääntyisi verkkopalvelut-kokonaisuuden toteutuksessa. Verkkopalvelut (17 ov) kokonaisuutta opettaa viisi opettajaa. Itse opetan kokonaisuudesta ohjelmointikieltä ja tietokantojen hyväksikäyttöä, yhteensä kolmen opintoviikon osaa.

 

Verkkopalvelut–kokonaisuus sisältää työssäoppimisen lisäksi seuraavat kurssit:

-        tietoverkko-ohjelmien asentaminen (2 ov)

-        vuorovaikutteiset www-palvelut/PHP (1,5 ov)

-        vuorovaikutteiset www-palvelut/SQL (1,5 ov)

-        vuorovaikutteiset www-palvelut  (3 ov)

-        vuorovaikutteiset www-palvelut/viestintä (1 ov) 

-        markkinointi- ja myynti (2 ov).

 

Opetuksen kohderyhmänä ovat syksyllä 2007 aloittaneet ylioppilasryhmän datanomiopiskelijat. Nyt keväällä  he 2008 osallistuvat tietojärjestelmäprojektiin ja suunniteltavat kurssit toteutetaan syksyllä 2008 ennen kuin opiskelijat lähtevät työssäoppimisjaksolle keväällä 2009 ennen valmistumistaan.

 

Aikataulu

 

Kurssisuunnitelman on valmistuttava ensi syyslukukauden alkuun mennessä. Tämän kurssin etätyönä suunnittelen kurssin toteutusta ja kehitän kevään aikana projektitehtäviä. Työni on oltava valmis viimeistään jakson 5 loppuun eli 16.4.2008 mennessä. Tällöin voin jo kokeilla uuden kurssin osia heti jaksolla 6 toteutettavalla peruskoulupohjaisten ryhmien ammatillisella valinnaisella kurssilla, joka on laajuudeltaan kolmasosa yo-ryhmän kokonaisuudesta